новини
кой
кога
къде
1х4
2х4
3х4
4х4
5х4
на тясно
community
контакт
медии
archive

 

 

 

4х4 маршрут визуални изкуства - навигатор Добрин Атанасов и екип

събития:

  • 28.06.2007 - телевизия и култура [още]
  • 24.05.2007 - Нови ситуации – нови проекти: [още]
  • 26.04.2007 - За концептуалното поведение ... [ощи]
  • 22.03.2007 Проект „Обезлюдяващи се градове” Представен от Тимо Кьостер и Владия Михайлова [още]
  • 22.02.2007 Sex:female Женскостта в нейните роли и опита за саморефлексия.
    Лиляна Дворянова представя историята на проекта Sex:female [още]
  • 25.01.2007 Арт група "Via Pontica" – ходенето като изкуство.[още]
  • 8.12.2006. 18.30 хамбара ГРУПА "ФАКУЛТЕТЕН №" [повече]
  • 3.11.2006. 18.30 хамбара ПРОЕКТ „ПОКОЛЕНИЕ ПО ПЪТЯ” [още...]

 

4х4 маршрут визуални изкуства:

4Х4 - маршрутът, който всеки четвърти четвъртък от месеца ще подлага на дискусия позициите на различни артисти работещи в областта на визуалното.

Идеята - търсенето на алтернативни позиции и гледни точки относно случващото се в сферите на видеоарта, мултимедията, пърформанса, инсталацията и изобщо всичко, което би могло да се отнесе към полето на визуалните изкуства.

Фокусът - проектите, артистите, концепциите, контекста, пространствата, връзките...

Посоката - максималното разширяване на периметъра на представяните теми, проекти артисти и позиции.

Целта - продължение на онова, което месеци наред се случва в Хамбара, а именно опита за запълването на реалната липса на отворени дебати и обсъждания на посоките на развитие, проблемите и адекватността на българския художествен живот.

В този смисъл "4Х4" е задължителната екипировка за предвижване по пресечения терен на различията между гледните точки на онези, които са готови да изразят своето мнение и да защитят позицията си, било то чрез вербални или чрез артистични средства.

За никого не е тайна, че визуалните изкуства, особено в съвременния контекст, са област от културния ни живот, която до голяма степен остава затворена, като обмен на информация, идеи и позиции в рамките на определен тесен кръг от специалисти - основно художници и изкуствоведи работещи в сферата. Причини за това могат да се търсят, както в ограничения художествен контекст засягащ пряко артистите, така и в континиума от обществени отношения, влияещи върху цялостния културен живот. Образователната система, медиите, държавната политика и общата обществена нагласа са само част от неравностите, които трябва да се преодолеят по пътя към реалния дебат в тази област. Ето защо маршрутът 4Х4 ще се опита да премине отвъд границите на затворения кръг, търсейки нови пътища, нови територии и нови лица, a неформалното пространство на Хамбара да се превърне в една от спирките по трасето на алтернативата на мислене, която изкуството по презумпция предполага.

 
дискусинен клуб "на тясно"
всеки четвъртък 18.30 в "Хамбара"
софия
 
"39 грама"
вестник за гравитацията
powered by
E80 association