новини
кой
кога
къде
1х4
2х4
3х4
4х4
5х4
на тясно
community
контакт
медии
archive

 

 

 

4х4 маршрут визуални изкуства - навигатор Добрин Атанасов и екип


28.12.2006. 18.30 хамбара


ГРУПА "ФАКУЛТЕТЕН №" - представяне на група млади художници от Велико Търново, които правят първите си опити в областта на видеоарта. Ще бъдат показани видеа от проекта им "НАД МЪГЛАТА", който се реализира в началото на декември 2006 г.


Ще бъдат дискутирани въпроси свързани с:

позициите и възможностите за постигане на публичност на изявите на артистите работещи извън София

 • академичното образование и новите медии;
 • наличието или липсата на подготовка в областта на съвременните изразни средства в изкуството, в университетите ситуирани извън столицата, в които се подготвят студенти по изобразително изкуство;
 • изразните средства на съвременното изкуство мотивацията за избор на определена медия

  Група „Факултетен №“

  Рая Аврамова
  Рослава Джамбазова
  Мина Спиридонова
  Христо Христов
  Милен Джановски
  Галин Йорданов
  Георги Георгиев

   

  Представя

   

  „ Над мъглата“

   

   

  Група „Факултетен №“ е сбор от млади хора, чието желание за изява търси други форми на изкуството, различни от традиционните. Повечето клипове се основават на непреднамерена случайност. В това представяне ние не отправяме конкретно послание, не декларираме специална естетика, а акцентираме върху визията на дадени обекти, поставени в определена среда. Клипът „Черните магистрали“ например е вдъхновен от желанието на обекта да се занимава с анимация. Друг кратък филм показва как в близост до огъня пари и пръстите на краката мърдат от горещината, но не могат да се отдръпнат, защото далеч от огъня е студено. Видеото е дълго точно толкова, колкото могат да издържат краката пред огъня.

  Търсенето на изява по този начин е нова форма на предизвикателство. Двата прекрасни дни, в които са заснети материалите са като всеки ден от ежедневието — пълни с безценни моменти и неповторими мигове с хората, които са около нас.

  Групата се обръща към кратки форми с прости изразни средства така както се живее живота, без подготовка. Водещ е съзерцателният, не проповеднически, не агресивен подход. „Над мъглата“ е начин на изразяване на конкретни хора.

   

  Клип 1: Съзерцаването на слънчевия лъч, отразен върху пейката, поражда желанието за присъствие.

  Клип 2: Четката е стимулатор. Чист стимулатор за мисли. С всяко движение тя влиза в ритъм, и амплитудата ? „?„„„p„r„p „r„?„y „?„€-„?„€„?„|„u„t„€„r„p„„„u„|„~„p, „?„€-„?„?„?„‚„u„t„€„„„€„‰„p„r„p„‹„p „y „y„x„‘„?„~„‘„r„p„‹„p „}„y„?„?„|„„„p. „I„x„‰„u„„„{„r„p„~„u„„„€ „u „{„p„„„€ „?„‚„u„}„p„‡„r„p„~„u „~„p „~„u„~„…„w„~„y„„„u „u„|„u„}„u„~„„„y, („{„p„„„€ „t„€„y„x„?„y„?„r„p„~„u) „t„€„{„p„„„€ „~„u „?„u „t„€„?„„„y„s„~„u „t„€ „‰„y„?„„„p „y „x„p„r„?„‚„S„u„~„p „}„y„?„?„|.

  Клип 3: Непринуденото вглеждане в слънцето прави човека различен и интересен.

  Клип 4: Възприемането на света през мръсен прозорец поставя под въпрос обективността на сетивата и способността за оценка.

  Клип 5: Нережисирано зададени въпроси за това, което не се говори всеки ден. Опит за разговор с човек когото познавам много добре, за неща, за които рядко си говорим. Непринудени отговори, които съдържат определена чувствителност.

  Клип 6: Подгизналите пръсти се опитват да се сгреят на жарта, помръдват от горещината, но не смеят да се отдръпнат, заради студа. Филмът продължава толкова, колкото краката могат да устоят на огъня.

  Клип 7: Черните магистрали е реализиран за садам минути, в които „обектът“ задържа погледа си. На негов фон е добавено интервю, в което се излагат разсъждения за изкуството.


кво стана[resume]

запис [download] 10Mbt

 
дискусинен клуб "на тясно"
всеки четвъртък 18.30 в "Хамбара"
софия
 
"39 грама"
вестник за гравитацията
powered by
E80 association