новини
кой
кога
къде
1х4
2х4
3х4
4х4
5х4
на тясно
community
контакт
медии
archive

 

 

 

4х4 маршрут визуални изкуства - навигатор Добрин Атанасов и екип

22.03.2007 18.30 дискусионен клуб "на Тясно" - Хамбара

Проект „Обезлюдяващи се градове” Представен от Тимо Кьостер и Владия Михайлова

 Превръщат ли се по-малките градове в спални за работещите в големите мегаполиси свои жители? Какви „нови” пространства се появяват в тях в следствие динамиката на икономическите и социални процеси, която води до постоянен отлив на население? Кои са основните комуникативни точки – живите артерии, в градското пространство? И какво общо има това с изкуството?

Въпросите се породиха в рамките на изложбата „Обезлюдяващи се градове”, показана в Студио Даухаус – независимо пространство за изкуство, която акцентира върху необходимостта да се коментират спецификите на ефекта на shrinking – обезлюдяване, смаляване върху градската среда в България.

Shrinking city” е архитектурен термин за онези градове, които намаляват драстично броя на населението си, вследствие замиране на индустрията и процесите на глобализация. В рамките на международния проект „Обезлюдяващи се градове”, иницииран от архитектурно бюро „Филип Освалд”, Германия изследвани региони като Лайпциг/Хале, Манчестър/Ливърпул, Детройт или Иваново дават представа за цялостна промяна в градската среда като ефект на смаляването. Тя се изразява в изменения в урбанистичните планове и решения, всекидневните практики на живот, репрезентацията и имиджа на градовете.

Изоставени сгради, полусрутени, изписани с графити фасади, зазидани прозорци, празни пътища, буклукчиви улични ъгли, тишина …. Описва ли това една „нова” градска естетика? И какви са “мрачните ” и “светли ” лица на града, който можем да наречем shrinking ? На 22.03. в Хамбара ще се представят част от работите, включени в изложбата както и резултати от изследванията и дискусиите, които да дадат визуална и концептуална основа за дебат по темата.


 

 

 

 
дискусинен клуб "на тясно"
всеки четвъртък 18.30 в "Хамбара"
софия
 
"39 грама"
вестник за гравитацията
powered by
E80 association