новини
кой
кога
къде
1х4
2х4
3х4
4х4
5х4
на тясно
community
контакт
медии
archive

 

 

 

 

облогът Антония Колева/Георги Гочев [enter]

реплики по пощата [enter]

 

 

Стражари и апаши

2:4 отклонение литература + култура, http://4x4.39grama.info/2x4/
в 4х4 off- road animals, http://4x4.39grama.info/
11. 01., 18:30, Хамбара, ул. 6-ти септември 22

Стражари и апаши в прозата на Палми Ранчев, Чавдар Ценов, Георги Каледнеров и Дилян Вълев и Георги Гочев. Културен наблюдател на вечерта: Дмитри Варзоновцев.

„Стражари и апаши“ е игра за територии. Геометрията на заетите пространства замества отсъстващи правила. Общото «всички» се преразпределя на две страни. Анонимността се оформя в действащи лица. А пътищата са два, да разкажеш кой си и да така поискаш закрила, предлагайки в замяна версията и тялото си, или да действаш ударно. И в двата случая заучените положения гарантират успеха. Няма време за чувства. Обмислянето сковава. Противоречивостта лишава от възможност за движение.

Единствено късата дистанция на планиране е лек за безизходицата. Нанесеният удар откликва на кризата, ценен сам по себе си — с внезапността, изненадала не само противника, но и нанеслия го, ала и със сполуката. Ударът принуждава към следващи бързи решения. Решения за близкото бъдеще на самосъхранението. Когато се налага да действаш, дистанцията на планиране се разгръща в грижа за пространствените разстоянията. Близкото е опасно. Близостта превръща отстоянието в бойно поле, в спорна територия. Да се запази винаги едно и също отстояние означава контрол дори от подчинена позиция. Една крачка назад и малко встрани. Как става така че изведнъж тръгваш с някого?

Когато кризата добива териториален вид, изходът се вижда буквално в преминаването на граници. Пътуването и животът в чужбина, чуждият език не само като че решават надвисналите проблеми, но нещо повече, те всъщност ги артикулират. Затова усложненията при паспортната проверка и митническите формалности са вълнуващи в предизвестеността си. Отсъствието на очакваните пречки разочарова, подсказвайки изненадите на емигрантския живот.

Дали боклук, или минало покриват спорните площи — ценното не е на повърхността, а в играта, която прокарва и премества границите. Променя се не видът на повърхнината, а лицето на властта. Военният пратеник преминава през множество контролни пунктове, за да предаде послание за другата армия, а се случва да започне и завърши мисията си в една и съща стая. Влизайки два пъти в една и съща стая, пратеникът е преминал от своите при врага. Една стая — две враждуващи страни. Както при раздяла стаите на семейното жилище, пълни с разговори и спомени, се превръщат в обиталища за страните в спора. А после — в места за скандали на два гласа със себе си. Издигаш две бесилки: на едната да те обеси тя, на другата сам себе си да обесиш. Помежду им се отварят контролирани пространства за посредничество, условни точки на кръстопът. Дори облаците могат да се превърнат в митници, на които птиците да изнудват хората за благовонията, които пропускат към боговете.

Антония Колева

 

 
дискусинен клуб "на тясно"
всеки четвъртък 18.30 в "Хамбара"
софия
 
"39 грама"
вестник за гравитацията
powered by
E80 association