новини
кой
кога
къде
1х4
2х4
3х4
4х4
5х4
на тясно
community
контакт
медии
archive

 

 

 

аудио архив

[цялото четене]

Bigbradyrnite 9.7M
Kriptata1. 1.5M
Kriptata2. 796k
SBlagodarnostKymHuba4.1M
SecondHand 3.8M
SkritoPokrito. 159k
розата на клиши и марципаненото куче

Body shop

четвърто отклонение литература + култура,

08. 02.2007, 18:30, Хабара

Любомир Милчев чете от свои вече издадени и още неиздадени неща за превръщането на човешкото в стока и за дисбаланса спрямо остатъчната непревратима част.

Човешкото тяло на погребения, тържища, в болници, дискотеки, фитнес зали, по телевизията. Пози на властта. Маниери, подменящи тялото. Правят го друго. Без силиконови подплънки, опъвания и хирургически конци. Но и незабележимо. Деликатно посягащата ръка се колебае във възможности, за да се изгуби в презентността на действието. Отчуждена жестика, прескъпо връщаща се в понятията на една професионална прилика.

Промените в аристократичната плът, това свръхживо мъртво, се удвояват в преправени с бинтове шивашки манекени. Многократно прекрояваните и унаследявани дрехи са запечатали следи от тяло в тъканта и деформацията си. С тях дрехата втора употреба привнася еднопосочна релация на втория с първия притежател. Като ефимерно безплътен отпечатък в старите фотографии на отдавна вече мъртви тела. Уникалността на second hand-а, спрямо която модната купешка дреха изпада до дрипа.

Манекените — протези на цялото човешко тяло. Очилата, протези за очите, които ползват носа за манекен. И Пинокио — любимата играчка от детството между куклите в университета и академия швестериана. Кукла на конци.

Антония Колева

 

 
дискусинен клуб "на тясно"
всеки четвъртък 18.30 в "Хамбара"
софия
 
"39 грама"
вестник за гравитацията
powered by
E80 association